Lapsen kuume – vinkkejä kotihoitoon

Yleisin lapsen kuumeen aiheuttaja on virusperäinen ”nuhakuume”.  Useimmiten kuumeen aiheuttaja on virusten tai bakteerien aiheuttama infektio. Kuume on merkki elimistön tulehdusreaktiosta.

Tärkeintä kuumeisen lapsen hoidossa on kuumetta alentava lääkitys ja yleisvoinnin seuranta. Lapsilla kuume nousee usein aikuisia korkeammaksi, 39-40 asteeseen.  Kuume on merkki elimistön tulehdusreaktiosta. Kuumeena pidetään, kun lämpö on yli 38 astetta. Yleensä virusperäisissä infektioissa kuume kestää 3-6 vuorokautta, jopa yhdellä kolmesta kuume jatkuu tätäkin pidempään. Mikäli lapsen yleisvointi on hyvä, niin alle viikon jatkunutta kuumetta voi edelleen hoitaa kotona. Virusten aiheuttamiin tulehdusreaktioihin ei auta antibiootti. Useimmiten kuumeeseen liittyy myös nuha ja/tai yskä.  Mikäli lapsella on kuume ilman mitään muita oireita, on kuumeen syy hyvä selvittää.

Milloin lapsen yleisvointi on hyvä?

Silloin kun lapsi jaksaa kiinnostua ympäristöstä (esim. kivasta lelusta) ja jaksaa olla hereillä. Lapsi juo riittävästi ja pissaa tulee.  On hyvä huomioida, että lapsen ollessa sairaana hän on normaalia väsyneempi mikä ei vielä tarkoita että yleisvointi olisi huono. Mikäli lapsi nukkuu koko päivän eikä jaksa juurikaan olla hereillä eikä myöskään pissaa tule on syytä hakeutua hoitoon.

Kuumeisen lapsen lääkitseminen

Paras lääke kuumeen alentamiseen on paracetamoli (Panadol, Pamol-F jne.), jota on saatavana nykyään monessa eri muodossa. Nestemäinen muoto eli mikstuura on helppo antaa 0-3-vuotiaille lapsille. Pamol-F on suuhun sulava tabletti, joka on usein helppo antaa 3-vuotiaista eteenpäin niin kauan kun tabletin nieleminen on vaikeaa. Paracetamolia on myös suppona, mutta niitä annetaan nykyään harvemmin. Peräsuoleen annosteltava lääke myös imeytyy hitaammin, jolloin vaikutus jää vähäisemmäksi. Tärkeää on antaa kuumeiselle lapselle oikea määrä kipulääkettä, oikea annos paracetamolia on 15mg per kg 1-4 kertaa vuorokaudessa.  Esimerkiksi 16kg painavalle lapselle kerta-annos on 16kg x 15mg = 240mg. Panadol mikstuurana (vahvuus 24mg/ml) se tarkoittaa 10ml. Voit myös turvallisesti antaa tällöin suussa sulavan paracetamoli tabletin (Pamol-F esimerkiksi kauppanimeltään).jonka vahvuus on 250mg. Buranasta (ibuprofeiini) on myös saatavana lapsille helposti annosteltava, nestemäinen muoto. Buranan annostus on 10mg/kg kolmesti vuorokaudessa.  Naprokseeni (Pronaxen) on pitkävaikutteisempi tulehduskipulääke. Lasten nestemäinen muoto on valitettavasti reseptilääke. Mikäli kotona löytyy Pronaxenia, on se hyvä lääke kipua ja kuumetta alentamaan. Pronaxenin annostus on 5mg/kg. Pronaxenia annetaan vain kahdesti vuorokaudessa,12 tunnin välein. Suurimman hyödyn saat, kun käytät Panadolia ja Buranaa/Pronaxenia samanaikaisesti. Tosin mikäli lapsella on vain pientä lämpöä / vähän kipuja, Panadol yksin on varmasti riittävä lääke. Laitan vielä taulukon mitä kipulääkettä voi käyttää samanaikaisesti:

Panadol + Burana =  sopii käytettäväksi samanaikaisesti

Panadol + Pronaxen = sopii käytettäväksi samanaikaisesti

Burana + Pronaxen = ei saa käyttää samanaikaisesti

Lääkkeettömiä kuumeen hoitovinkkejä:

Kuumeen alentamiseksi on hyvä vähentää lapselta vaatteita ja peittoja, jolloin ruumiin lämpötila laskee. Lisäksi juomien on tärkeää. Kuume lisää nesteensaannin tarvetta. Lapsen ollessa kipeänä en suosittele janojuomaksi vettä, mikäli lapsi syö huonommin. Vesi on muuten hyvä janojuoma, mutta mikäli lapsi syö/juo muutenkin vähän on hyvä, että juomassa on sokeria.

Tutustu myös

Jatka lukemista

Liikkuva punkkiklinikka

Rokotteena on TicoVac, joka suojaa punkkien eli puutiaisten levittämää puutiaisaivotulehdusta (tick-borne encephalitis, TBE) vastaan. Tautia kutsutaan myös puutiaisaivokuumeeksi.

Lue lisää

Punkkirokote

Suojaudu ottamalla rokote. TBE-rokotteet Liikkuvasta punkkiklinikasta aikaa varaamatta.