Lapsen korvatulehdus

Lapsen välikorvantulehdus on useimmiten hengitystietulehduksen jälkitauti. Flunssasta johtuva limakalvojen turvotus ja limaisuus ahtauttavat korvatorvea. Hengitysteiden limaisuus tekee bakteereille suotuisat olosuhteet. Korvatulehdusta edeltää useimmiten nuha ja yskä. Vain 25%:lla lapsista on kuumetta.

Useimmiten korvatulehdus on bakteeritauti, jonka yksi yleisimmistä aiheuttajista on pneumokokki. Kuitenkin korvatulehdus liittyy usein virusperäiseen hengitystietulehdukseen. On myös mahdollista, että korvatulehduksen aiheuttaa virus ilman bakteereita. Märkäisessä korvatulehduksessa on vaikea erottaa onko kysymyksessä virus- vai bakteeri-infektio.

Viruksen ja bakteeri-infektion ero on siinä, että viruksen paranemiseen ei antibiooteista ole apua. Lapsen oma puolustusjärjestelmä tuhoaa viruksen ja hoito on silloin oireenmukainen. Bakteerien aiheuttamiin tulehduksiin antibiootit tehoavat.

Korvatulehdus ei johdu kylmästä eikä se myöskään tartu lapsesta toiseen.

Pieni lapsi ei osaa välttämättä vielä kertoa korvakivusta. Merkkejä lapsen korvatulehduksesta voi olla korvan/korvien harominen ja/tai yölevottomuus. Mikäli lapsella on silmätulehdus, joka ei parane paikallishoidolla (antibioottia sisältävät silmätipat) on syytä epäillä myös korvatulehdusta. (Vinkkinä alkavan silmätulehduksen hoitoon on, pyyhkiä jäähtyneellä keitetyllä vedellä lapsen silmiä useita kertoja päivässä! Tämä kotikonsti toimii hyvin, jos huomaa silmätulehduksen alkuvaiheessa. Tällöin antibioottitippoja ei tarvitse.)

Osa korvatulehduksista paranee ilman antibiootteja (jopa 80%). Lapsen korvakivun ilmestyessä anna lapselle heti kipulääkettä. Kipulääkkeenä paras korvatulehdukseen on naprokseeni (kauppanimeltä Pronaxen). Ongelmana tässä on se, että lapsille annosteltava Pronaxen on reseptilääke. (Pronaxenin annostus on 5mg per kg ja sitä annetaan 12h välein. ) Mikäli kotona ei ole Pronaxenia anna lapselle paracetamolia (Pamol, Panadol) 15mg/kg neljästi vuorokaudessa. Myös Buranaa voi käyttää lapsen korvakipuun (annostus 10mg/kg max. kolmesti vuorokaudessa.) Muistathan, että Buranaa ja Pronaxenia ei saa käyttää samanaikaisesti! Makuuasento pahentaa oireita, voit nostaa esim kirjojen avulla lapsen sängynpäätyä ylemmäksi oireiden helpottamiseksi.

Vinkki: Muista mitata lapsen paino, että annostelet lapsen kipulääkkeen oikein.

Mikäli kipulääke auttaa korvakipuun, lasta ei tarvitse viedä lääkäriin. Itse olen hoitanut jo pitkään omien lasten korvakipua Pronaxenilla ja antibiootteja ei ole tarvittu. Mikäli korvakipu jatkuu riittävästä kipulääkityksestä huolimatta, on lapsen korvat tutkittava.

Miten korvatulehdusta voi ehkäistä? Pneumokokki- ja influenssarokotteesta on todettu olevan hyötyä. Lisäksi flunssaisen pienen lapsen pulloruokinta pystyasennossa estää korvatulehduksia.

Kuulo tarkistetaan reilun kuukauden päästä korvatulehduksesta.

Jatka lukemista

Liikkuva punkkiklinikka

Rokotteena on TicoVac, joka suojaa punkkien eli puutiaisten levittämää puutiaisaivotulehdusta (tick-borne encephalitis, TBE) vastaan. Tautia kutsutaan myös puutiaisaivokuumeeksi.

Lue lisää

Punkkirokote

Tarvitsetko ”punkkirokotuksen” puutiaisaivokuumetta vastaan?

Varaa aika toimistollemme Mustasaarentielle.