Vaasan edistyksellinen Liikkuva terveysklinikka -palvelu

Vaasalainen InMedi Oy on lanseerannut keväällä Liikkuva terveysklinikka –palvelun. Palvelussa kotiin tulee kokenut sairaanhoitaja, jolla on tarvittaessa yhteys etälääkäriin. Sairaanhoitaja tutkii potilaan ja ottaa tarvittavat pikanäytteet, samoin kuin hoitaja tekisi terveyskeskuksessa. Jos näytteet vaativat lääkärin konsultaatiota, voidaan ottaa välittömästi yhteys etälääkäriin. InMedi Oy toteuttaa palvelua yhteistyössä etälääkäripalveluiden pioneeriyrityksen, turkulaisen lääkäritalo Trinitaksen kanssa.

—Tällä hoitotavalla saadaan vähintään yhtä hyviä hoitotuloksia, kuin perinteisesti tapaamalla potilas vastaanotolla. Uskallan väittää näin, sillä olemme tehneet kyselytutkimuksen Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa palvelua käyttäneille asiakkaille. Kyselyn perusteella 75 %:ia hoitaja-etälääkäri –palvelua käyttäneistä asiakkaista kokivat saaneensa parempaa palvelua kuin perinteisellä vastaanotolla, sanoo Trinitaksen johtava lääkäri Mika Mulari. Tulos on hätkähdyttävä. Mikan mukaan tutkimuksesta ei suoraan selviä se, miksi uusi palvelu koetaan paremmaksi. Hän kuitenkin arvioi, että syynä on hyvä palvelu kotona, jossa tulee tunne, että omaan ongelmaan todella paneudutaan täysipainoisesti. —Uskon myös, että asiakas kokee tehokkaan toimintatavan hyvänä ammattitaitona. Hoitaja tekee kaikki tarvittavat tutkimukset ja arvioi, tarvitaanko lääkärin konsultaatiota. Jos tarvitaan, lääkäri saa välittömästi eteensä kaikki faktat ja voi keskustella samanaikaisesti tutkimuksen tehneen ammattilaisen kanssa, arvioi Mika.

Mika Mularin mielestä Suomessa sairaanhoitajien ammattitaito ja osaaminen ovat huippuluokkaa. Hänen mukaansa sitä pitäisi hyödyntää täysipainoisesti. Hoitaja-etälääkäri-palvelussa tapahtuu näin, koska molemmat keskittyvät omaan osaamisalueeseensa ja yhteinen kommunikointi hoidetaan tehokkaasti digitaalisten välineiden avulla. Toimintatapa tarkoittaa myös, että lääkärin aikaa kuluu vähemmän kuin normaalilla käynnillä. Se taas tarkoittaa sitä, että lääkärin palvelun hinnan osuus on pienempi kuin vastaanotolla.

InMedi Oy:n yrittäjä Hennamari Hietala on työskennellyt Vaasan keskussairaalan lastenosastolla useita vuosia. —Lasten kanssa ollaan aina hyvin tarkkana. Tutkimustyön rutiinit ja diagnoosit pitää tehdä siten, että mikään ei jää huomioimatta. Hyvä hoitaja osaa ja uskaltaa tehdä työn niin pitkälle, että lääkäriä ei välttämättä tarvita. Hyvä hoitaja myös ymmärtää, milloin lääkäri on välttämätön. Hennamarin mukaan Liikkuva terveysklinikka -palvelu on tarkoitettu kaikille, joille on etua siitä, että voi jäädä kotiin. Vanhukset ja omaiset säästävät aikaa ja välttyvät hankalilta matkoilta. Sairaan lapsen vanhemmat voivat tehdä etätöitä kotona ja saada hoitokäynnin hoidettua murto-osassa tk-käyntiin verrattuna. Potilas itse välttää liikkumisen kipeänä.

Palvelun hinta on edullisempi kuin käynti yksityislääkärin vastaanotolla. Katso täältä lisätietoja hinnoista ja palvelun sisällöstä.

Tutustu myös

Jatka lukemista

Liikkuva punkkiklinikka

Rokotteena on TicoVac, joka suojaa punkkien eli puutiaisten levittämää puutiaisaivotulehdusta (tick-borne encephalitis, TBE) vastaan. Tautia kutsutaan myös puutiaisaivokuumeeksi.

Lue lisää

Punkkirokote

Tarvitsetko ”punkkirokotuksen” puutiaisaivokuumetta vastaan?

Varaa aika toimistollemme Mustasaarentielle.