Vasas framstående mobila hälsoklinik-tjänst

Det vasabaserade företaget InMedi Oy har lanserat den mobila hälsoklinik-tjänsten under våren. I tjänsten kommer en erfaren sjukskötare hem till patienten och har vid behov kontakt med en distansläkare. Sjukskötaren undersöker patienten och tar de nödvändiga snabbproverna, precis som en sjukskötare skulle göra på en hälsocentral. Om proverna kräver läkarens konsultation kan kontakt med distansläkaren tas omedelbart. InMedi Oy genomför tjänsten i samarbete med läkarcentralen VivaElo.

—Med den här vårdmetoden får vi minst lika bra vårdresultat som vid traditionell patientkontakt. Jag vågar påstå detta eftersom vi har genomfört en enkätundersökning bland kunder som använt tjänsten i Egentliga Finland och Satakunta. Enligt enkäten upplevde 75 % av kunderna som använt sjukskötare-distansläkare-tjänsten att de fick bättre service än vid traditionell mottagning, säger VivaElo överläkare Mika Mulari. Resultatet är anmärkningsvärt. Mika anser att undersökningen inte direkt visar varför den nya tjänsten upplevs som bättre. Han bedömer dock att orsaken är den goda servicen i hemmet, där man verkligen känner att man fokuserar på sitt problem på ett fullständigt sätt. —Jag tror också att kunden upplever en effektiv arbetsmetod som en hög professionell kompetens. Sjukskötaren utför alla nödvändiga undersökningar och bedömer om läkarens konsultation behövs. Om det behövs får läkaren omedelbart alla fakta framför sig och kan diskutera samtidigt med den professionella som genomfört undersökningen, bedömer Mika.

Mika Mulari anser att sjukskötarens yrkeskompetens och kunnande i Finland är av högsta kvalitet. Enligt honom borde detta utnyttjas fullt ut. I sjukskötare-distansläkare-tjänsten görs detta eftersom båda fokuserar på sina respektive kunskapsområden och den gemensamma kommunikationen sköts effektivt med digitala verktyg. Denna arbetsmetod innebär också att läkarens tid går åt mindre än vid en normal konsultation. Detta innebär att kostnaden för läkarens tjänst är mindre än vid en mottagning.

InMedi Oy
företagare Hennamari Hietala har arbetat på Vasa centralsjukhus barnavdelning i flera år. —När vi arbetar med barn är vi alltid mycket noggranna. Rutinerna för undersökning och diagnoser måste göras så att inget förbises. En bra sjukskötaren vet och vågar göra arbetet så långt att en läkare kanske inte ens behövs. En bra sjukskötare förstår också när en läkare är nödvändig. Enligt Hennamari är den rörliga hälsoklinik-tjänsten avsedd för alla som har nytta av att kunna stanna hemma. Äldre och anhöriga sparar tid och slipper besvärliga resor. Föräldrar till sjuka barn kan arbeta på distans hemma och få vårdbesöket utfört på en bråkdel av tiden jämfört med en hälsocentral. Patienten själv undviker att behöva röra sig när de är sjuka.

Kostnaden för tjänsten är lägre än vid besök hos en privatläkare. Se här för mer information om priser och innehåll i tjänsten.

Se även

Jatka lukemista

Mobil Fästingklinik

Vaccinet är TicoVac, som skyddar mot fästingöverförd hjärninflammation (tick-borne encephalitis, TBE). Sjukdomen kallas också fästingencefalit.

Lue lisää

Influensavaccin

Skydda dig själv och dina nära från influensan – Ta influensavaccinet enkelt hos InMedi!

Du kan komma till InMedis kontor för att få ditt vaccin, eller boka en tid så kommer vi direkt hem till dig! Vi gör det enkelt och smidigt att vaccinera sig.