Lapsen ummetus ja sen hoito

Lapsen ummetus ja sen hoito

 

Lapsen ummetus

 

Kakalla on pitkä matka kulkea paksusuolessa.

Olisi hyvä, että kakka tulisi jokaisena päivänä ja olisi mahdollisimman pehmeää, tulisi ilman suuria ponnisteluita , ja sitä tulisi riittävä määräkin

 

Jos kakkaamisen tarve toistuvasti torjutaan, voi käydä helposti niin, että peräsuoli tottuu tilanteeseen, ja tällöin ulostamisen tarve voi hävitä.

Jotkut lapsista välttelevätkakalla käymistä  hoitopaikassa tai esim. koulussa, ja säästävät kakkaamisen kunnes pääsevät kotiin. Tätä asiaa olisi hyvä harjoitella jo pienenä, ja totuttaa lasta siihen, että kakalle mennään siellä missä tarve tulee.

 

Kun lapsella on ummetusta, kakka on yleensä kovaa, kakkaamisvälit ovat pitkiä, ( pitkäksi väliksi lasketaan alle 3 kertaa viikossa), kakka voi tahmaistakin. Lapsella voi olla pahanhajuisia ilmavaivoja, kakkaaminen aiheuttaa kipua ja/tai pieniä haavaumia peräaukolle. Löysempää kakkaa voi myös valua ohi kovien ulostemassojen, tätä kutsutaan tuhrimiseksi. Tuhrimista voidaan helposti luulla ripuliksi. Myös vatsakivut ovat yleisiä.

 

Koska kakan reitti paksusuolessa kulkee lähekkäin pissarakon kanssa, niin kovat ulostemassat voivat vaikeuttaa myös pissaamista. Siitäkin syystä ummetuksen hoito on todella tärkeä asia.

 

Kun lapsi haluaa pidätellä kakkaa, hän voi esimerkiksi puristaa pakaroita yhteen, kävellä varpaillaan, nojailla tavaroihin ja huonekaluihin tai istua kantapäät pepun alla. Usein ummetuksesta kärsivä lapsi on ärtyinen ja levoton, tai väsynyt.

 

 

Vessassa käyminen

 

Olisi erittäin tärkeää, että lapsi saisi käydä vessassa ilman häiriöitä. On pyrittävä järjestämään lapselle oma rauhallinen hetki kakkaamiseen, niin että muita ei ole häiritsemässä, eikä lasta hoputeta turhaan.

 

Hyvä hetki kakkaamiseen on esimerkiksi päivän pääaterian jälkeen. Lapsi tulee ohjata kakalle vaikka hän itse kieltäisi kakkahädän.

 

Jos huomaat lapsen pidättelevän kakkaa, on hyvä ohjata hänet heti vessaan. Vessaan on hyvä mennä sovittuina aikoina, että säännölliset ulostamiskäynnit tulisivat päivittäiseksi rutiiniksi.

 

Fysiologinen luonnollinen ulostamisen tarve tulee yleensä n. 15 minuuttia ruokailun jälkeen. Vessaan mennään vaikka lapsi kieltäytyisikin, tai sanoisi ettei itse tunne hätää.

 

Wc-istuimella tai potalla tulee olla hyvä ja rento asento, jotta ulosteen ponnistaminen sujuisi lapselle helposti.  Mikäli jalat eivät yllä lattiaan, on hyvä laittaa jalkojen alle pieni jakkara. Ulostamista yritetään joka kerralla n. 10 minuuttia, ja lapsen tulisi ponnistella kunnolla vatsalihaksia käyttäen, vaikka ulostetta ei tulisikaan sillä kerralla.

 

 

 

 

 

Tässä muutamia kuva kakan kulkemisesta lapsen suolistossa matkalla maaliin, sekä mallikuvat, miten wc-tuolilla pitäisi istua.

 

         

 

 

Ruokavalio ja ummetus                         

Runsaasti kuituja sisältävä ruokavalio ja riittävä nesteiden saanti on erittäin tärkeää ummetuksen hoidossa. Jo oikealla ruokavaliolla ja riittävällä veden juonnilla voidaan ummetusoireita saada lievennettyä huomattavasti.

 

 

Ruoka on runsaskuituista, kun se sisältää kuitua 6g tai enemmän/ 100grammaa.  Tälläisiä tuotteita ovat esimerkiksi viljoista ruis-, ja täysjyvätuotteet. Myös hedelmät ja kasvikset ovat oiva kuidun lähde.

Lapselle riittävä tavoite hedelmiä, marjoja  ja kasviksia on 5 annosta päivässä. Helppo ohje lapselle on, että hänen tulisi syödä viisi oman kourallisen kokoista annosta päivässä, esim 1 porkkana, taikka pieni tomaatti voisi olla yksi annos.

Kotona olisi hyvä vaihtaa pasta, riisi ja esimerkiksi murot runsaskuituisiin valmisteisiin. Sokerin saantia on hyvä tarkkailla. Kuivatuista hedelmistä esimerkiksi luumu, rusinat ja siemenet sekä erilaiset leseet ovat hyväksi vatsan toiminnalle. Banaani, sokeri ja juusto voivat suurina määrinä kovettaa vatsaa.

 

Nesteensaanti ja juominen

 

Maitotuotteet suurina määrinä voivat lisätä ummetusta. 5-6 desilitraa nestemäisiä maitotuotteita ja n. 2-3 siivua juustoa on sopiva määrä riittävälle kalkinsaannille. Jokaisella aterialla olisi myös hyvä juoda vettä  iästä riippuen n. 1,5-2dl. Päivän aikana yhteensä siis noin 8-10 dl.

 

 

Hyvä muistisääntö on kolme lasia maitoa ja 4-5 lasia vettä

 

 

Lääkehoito

 

Lääkehoitona lapselle turvallisia ovat esim Movicol  ja Pegorion. Niiden käyttö tulisi olla pitkäjänteistä ja säännöllistä. Tavoitteena on että lääkeannos olisi sellainen, että ulostemassa tulisi helposti ja pehmeänä ainakin joka toinen päivä.

Ummetus palaa helposti, mikäli lääkehoitoa ei jatketa riittävän pitkään. Usein lääkehoitoa pitää jatkaa yhtä pitkään kuin ummetus on kestänyt. Joskus jopa pidempäänkin. 

 

 

Uroterapeutti

Kristiina Annila

 

No Comments

Post A Comment

Call Now Button